Stilovi i modeli haljina

Sari - haljina hinduističkih božica i običnih indijskih žena

Sari - haljina hinduističkih božica i običnih indijskih žena
Sadržaj
 1. Malo povijesti
 2. Značajke indijske odjeće
 3. Stil Aishwarya Rai
 4. Vjenčanje saree
 5. Najskuplji saree na svijetu
 6. Kako ga staviti?
 7. Uz što obući?

Na stranicama časopisa i web stranica vjerojatno ste više puta vidjeli indijske ljepotice u svijetlim odjećama obrubljenim dragim kamenjem i izvezenim uzorcima. Tkanina koju nose zove se sari.

Indijski sari

Sari je tradicionalna haljina žena koje žive u Indiji. Pojavivši se prije mnogo stoljeća, takva je odjeća izrađena od dugog komada platna u obliku pravokutnika. Žene su se umotale u takvo platno, drapirajući ga kako bi naglasile obline figure i sakrile moguće nedostatke.

Stoljećima kasnije, saree su još uvijek popularne. Ovo je ležerna i pametna haljina indijskih žena, kao i originalna odjeća žena u drugim zemljama. Uz pomoć sarija, ljepote mogu pokazati svoju ženstvenost, gracioznost i gracioznost.

Europski saree zeleno-bež

Proizvod je bešavno platno dužine 5-9 metara i širine oko 1 metar. Ispod njega žena oblači suknju, koja je nešto kraća od sarija, i bluzu koja se zove choli. Bluza će često odgovarati boji suknje i saree, iako ako je saree jednobojna, završetak bluze može se razlikovati.

Malo povijesti

Mnoge legende povezane su s pojavom sarija u ormaru indijskih žena. Prema jednoj od njih, takvu je haljinu na čarobnom tkalačkom stanu stvorila tkalja koja je sanjala o idealnoj ženi. Kombinirao je u platnu sve kvalitete koje bi trebale biti u takvoj ljepoti, nakon što je dobio nevjerojatno lijepu i dugu odjeću.

Žena u sariju

Druga legenda povezuje nastanak sarija s kraljem Pandava, koji je u kockanju izgubio svoje bogatstvo i vlastitu obitelj. Posljednji gubitak kralja bila je njegova žena. Neprijatelji su je htjeli razgolititi, želeći osramotiti ženu, ali nisu mogli odmotati odjeću.Supružnicu Pandava zaštitio je Krišna tako što ju je obukao u sari.

Značajke indijske odjeće

Pažljivim ispitivanjem tkanine sarija, njegovih boja, draperije i ornamenta, možete naučiti puno o djevojci na kojoj vidite takvu haljinu. Saree se uglavnom izrađuju od svile, šifona ili pamuka. Kvaliteta materijala ukazuje na bogatstvo nositelja sarija.

Boja odjeće može puno reći. Udovice nose bijele sarije bez šara, mlade majke odmah nakon poroda žute, mladenke zelene ili crvene sarijeve ukrašene zlatovezom. Crni ogrtač nosi se iznimno rijetko, smatrajući ga nesretnim.

U proizvodnji indijskih sarija sudjeluju samo muškarci. Jedna odjevna kombinacija se proizvodi tijekom dužeg vremenskog razdoblja (oko 6 mjeseci). Sari se ne može nazvati jeftinom odjećom, ali takva stvar služi vrlo dugo i često se prenosi na potomke.

Prekrasna saree

Na prvi pogled, većina sarija je slična jedna drugoj, ali to uopće nije tako. Svaka odjeća je jedinstvena, a postoji više od desetak načina da je zagrnete.

Stil Aishwarya Rai

Poznata indijska glumica više se puta pojavljivala na crvenom tepihu i drugim važnim događajima u luksuznim sarijima.

Aishwarya Rai prekrasna saree

Godine 2012., bollywoodska zvijezda pojavila se na dobrotvornom prijemu u dizajnerskom svijetlom sareeju sa zlatnim vezom, a 2013. njezin zlatni saree na večeri u Cannesu izgledao je nevjerojatno. Glumica ovaj šik outfit nadopunjuje sjajnim clutchem i zlatnim nakitom.

Iako crvena boja nije baš prikladna za svečane glumačke događaje, jer se spaja s bojom staze, ali na Aishwarya Rai sariji u crvenoj boji izgledaju nevjerojatno. Glumica je u nekoliko navrata nosila šik sare ove boje na filmskim premijerama i humanitarnim događanjima.

 Aishwarya Rai u Krksnom Sariju 2012

Osim toga, Aishwarya se često odlučuje za delikatne prozirne saree. Godine 2006. glumica je stvorila hrabar izgled sa zelenom sarijem s bijelim vezom. Njemu je ljepotica uzela školjku i duge naušnice. Godine 2011., Aishwaryin outfit bio je nježno ružičasti, a obrub se sastojao od perli i srebrnaste čipke.

Vjenčanje saree

Sare u kojima se djevojka udaje vrlo su lijepe i sofisticirane. Proizvodi su ukrašeni perlama, srebrnim ili zlatnim vezom, rhinestones i drugim atraktivnim dekorima.

Bijeli vjenčani sari

Na izbor tkanine, uzorka i metode draperije utječe regija prebivališta mladenke, dobrobit njezine obitelji i druge nijanse. Na primjer, u sjevernim regijama Indije nevjeste se oblače u crveni sari, na istoku - u žutu odjeću, u Maharashtri - u zeleni sari, au Assamu - u snježnobijelu.

Najskuplji saree na svijetu

U Guinnessovoj knjizi rekorda 2008. godine zabilježene su najluksuznije i najskuplje saree. Proizvod je procijenjen na 100 tisuća dolara (otprilike 4 milijuna rupija). U izradi takvog sarija sudjelovalo je 30 tkalaca. Ručno su izrađivali outfit oko 7 mjeseci, stvarajući uistinu nevjerojatan outfit.

Najskuplji saree na svijetu

Sare su bile izvezene nitima od srebra, platine i zlata, a zatim ukrašene dijamantima, safirima, rubinima, topazom, koraljima, smaragdima i drugim dragim kamenjem.

Istodobno, vrijednost proizvoda ne leži samo u takvoj završnoj obradi, već iu crtežima na sariju. Platno je ukrašeno s 11 slika poznatog umjetnika iz Indije. Težina najskupljeg sarija bila je oko 8 kilograma.

Kako ga staviti?

 1. S suknjom i bluzom počnite uvlačiti saree u suknju s desne strane platna.
 2. Zamotajte proizvod s desne strane na lijevu, čineći jedan krug. U tom slučaju dno sarija treba dodirivati ​​pod.
 3. Zatim počnite skupljati nabore saree. Ovisno o duljini proizvoda, dobit ćete od 5-7 nabora ili više.
 4. Skupljeni nabori se slažu iza suknje tako da "gledaju" ulijevo.
 5. Preostali slobodni dio platna omotajte oko struka, a kraj proizvoda bacite preko ramena. Možete ga pričvrstiti na rame lijepim iglama.
Kako staviti saree

Uz što obući?

 • Cipele koje su prikladne ispod sarija bile bi balerinke ili sandale koje imaju ravni potplat.
 • Za elegantnu verziju saree-a možete pokupiti malu torbu za spajanje.
 • Sari je prekrasna kombinacija raznog nakita, na primjer, narukvica, prstenja, ogrlica, velikih naušnica i drugog nakita.
2 komentara

Kako je lijepo! Ova indijska odjeća me mame. Želim ići u Indiju.

Hvala na lijepom i privlačnom članku. Toliko lijepih fotografija!

Moda

ljepota

Kuća